Mohamed Ouna Lahsaini
23/12/2015
La separació de mescles
Les separacions de mescles és un procediment aplicat en química i enginyeria química, què es fa servir per separar les dues o més substàncies no combinades químicament que formen una barreja. Llevat molt poques excepcions, gairebé tots els elements químics o compostos químics es troben naturalment en un estat impur, com ara una barreja de dues o més substàncies. Moltes vegades sorgeix la necessitat de separar en els seus components individuals.
Garbellament
El garbellament s’utilitza per separar
mescles de sòlids de diferent mida.
Consisteix en fer passar la mescla
a través de diferents garbells.
Els garbells es col·loquen de manera
que el que té els porus més
grans estigui a dalt i el que té
els porus més petits a sota.
Amb aquest mètode se separen,
per exemple, les fraccions de grava,
sorra i argila que constitueixen
els sòl.

Filtració
La filtració s’utilitza per separar un
sòlid barrejat amb un líquid en el
qual no és soluble I consisteix en fer
passar la mescla per un paper de
filtre que s’adapta a l’embut.

Cristal·lització
La cristal·lizació s’utilitza per
separar un solut sòlid dissolt en
un dissolvent, com, per exemple,
sulfat de coure dissolt en aigua.
Primer s’escalfa suaument la
dissolució per concentrar-la i
després es filtra per eliminar les
possibles impureses. El filtrat es
recull en un cristal·litzador
(recipient de vidre ample i baix)
i es deixa refredar i reposar; d’aquesta
manera, el líquid s’evapora i el
sòlid apareix en el fons del
recipient en forma de vidres. Es
tracta d’un mètode habitual per
obtenir sòlids cristal·lins molt
purs, ja que les impureses mai
formen part dels cristalls.

Separació magnètica
S’utilitza aquesta tècnica
per separar substàncies
magnètiques, com el ferro,
d’altres que no ho són.
La propietat de ser atretes pels
imans que presenten aquestes
substàncies s’aprofita per
separar-les de la resta dels
components de la mescla.

Decantació
La decantació s’utilitza per
separar líquids que no són solubles
entre sí i presenten diferents
densitats, com, por exemple, una
mescla d’oli i aigua. Es posa la
mescla en un embut especial,
anomenat embut de decantació,
en el que es pot regular el pas del
líquid mitjançant una clau. Es deixa
reposar la mescla fins que els dos
líquids es separen i s’obre la clau
per permetre el pas del líquid més
dens a un altre recipient; quan
aquest ha passat, es tanca la clau.
El líquid menys dens queda
retingut en l’embut i es pot obtenir
per la part superior.
Destil·lació
La destil·lació s’utilitza
per separar i recuperar líquids
solubles entre sí, com, per exemple,
alcohol i aigua. És
necessari utilitzar un aparell com el
que es mostra a la figura.
Quan la dissolució s’escalfa i
comença a bullir, els líquids es
separen perquè tenen punts
d’ebullició diferents, és a dir, bullen
a diferents temperatures.
El líquid que bull primer s’evapora
abans; els vapors es
recullen al tub refrigerant,
on es refreden i tornen a
Condensar-se passant una
altra vegada l’estat líquid.
Aquest líquid, que
s’anomena destil·lat, es recull
en un vas (recol·lector).

Cromatografia
La cromatografia és una tècnica de separació en la qual els components d'una mostra se separen en dues fases: una fase estacionària de gran àrea superficial, i una fase mòbil. L'objectiu de la fase estacionària és retardar el pas dels components de la mostra. Quan els components passen a través del sistema a diferents velocitats, aquests esdevenen separats en el temps. Cada component té un temps de pas característic a través del sistema, anomenat temps de retenció. La separació cromatogràfica s'aconsegueix quan el temps de retenció de l'analit difereix del de la resta de components de la mostra.També ho podem definir d'aquesta manera: serveix per separar sòlids en suspensió en un líquid. La mescla de líquid i sòlid es fa girar a gran velocitat en una centrifugadora; d'aquesta manera les partícules del sòlid es desplacen cap al fons del recipient i formen un sediment.
No hay comentarios:
Publicar un comentario